top of page
  • Pavel Ablamski

2020 m. balandis. Pandemijos kronikos


Baltarusija nenustoja stebinti savo požiūriu į koronaviruso pandemiją. Sienos nebuvo uždarytos ir šiuo metu oro uostas Minskas-2 yra svarbiausias transporto mazgas Rytų Europoje. Baltarusijoje nebuvo įvestos griežtos karantino sąlygos, jei rimtai nežiūrėsime į mokinių atostogų pratęsimą dviem savaitėmis. Nesustojo ir masiniai renginiai: dalyvaujant žiūrovų masėms, pratęstos Baltarusijos futbolo pirmenybės. Aleksandras Lukašenka ne kartą koronaviruso pandemiją pavadino „psichoze,“ nors susirgimų augimo fone kiek sušvelnino savo retoriką. Paskutiniame pasisakyme apie koronavirusą Baltarusijos lyderis pareiškė, kad kovoje su epidemija šalis deda visas būtinas pastangas, remdamasi savu susidariusios situacijos vertinimu.


Masinės informacijos priemonės reiškia diametraliai priešingas nuomones apie situaciją, susidariusią epidemijai plintant šalyje. Oficiali valdžia stengiasi parodyti, kad COVID-19 plitimas yra pilnai kontroliuojamas. Savo ruožtu opozicijos medija, transliuojanti iš užsienio, tokia kaip Belsat, Laisvės radijas ar Chartija 97 rodo visai kitokią realybę, kaltindama valdžią neveiklumu ir realių epidemijos mastelių nutylėjimu. Epidemija įvardijama kaip „genocidas,“ „katastrofa“ arba „antrasis Černobylis.“ Akivaizdu, kad tarp šių kraštutinių vertinimų egzistuoja masė kitokių nuomonių, sugebančių matyti situaciją ne tik kaip juodą ar baltą.


Remiantis oficialia statistika, balandžio 27 dienai Baltarusijoje užfiksuoti 11.289 susirgimai ir 75 mirtys. Pasveiko 1.740 žmonių. Infekuotųjų skaičius šalyje, jei žvelgtume procentiškai, yra didžiausias visame vidurio ir rytų Europos valstybių kontekste. Tiesa, turimos statistikos palyginimas, neatsižvelgiant į atliktų viruso testų skaičių, nėra pilnai korektiškas. Daugumai žmonių koronavirusas pasireiškia savo lengviausia forma ir tai dar labiau sunkina realų epidemijos mastelių vertinimą. Reikia pastebėti, kad iki pastarojo meto Baltarusijoje pacientus, sergančius lengva koronaviruso forma, priimdavo į stacionarų gydymą.


Koronaviruso statistika Baltarusijoje yra atnaujinama kas dieną, tačiau nėra detalizacijos pagal regionus. Tikrai yra žinoma, kad didžioji susirgimų dalis tenka Minskui ir Vitebskui, o taip pat Vitebsko apskričiai. Maždaug prieš savaitę Pasaulinės Sveikatos Organizacijos misija paskelbė naujas rekomendacijas Baltarusijai, numatančias socialinį atsiribojimą ir visų masinių renginių atšaukimą. Baltarusijos Sveikatos apsaugos ministerija savo oficialioje interneto svetainėje paskelbė atmintinę apie socialinį atsiribojimą, tame tarpe į rizikos grupę patenkančioms visuomenės grupėms. Tačiau nepaskelbus visuotinio karantino, šių rekomendacijų vykdymas priklauso tik nuo geros pačių baltarusių valios. Reikia pastebėti, kad epidemijos metu krašte pasireiškia pozityvūs visuomenės saviorganizacijos pavyzdžiai, kurių tikslas yra pagelbėti medicinos personalui, pirmiausiai, aprūpinant individualios apsaugos priemonėmis. Spėjama, kad pačioje pradžioje, pirmiausiai dėl apsaugos priemonių trūkumo, koronavirusu apsikrėtė palyginus didelė medicininio personalo Minske ir Vitebske dalis.


Statistinio Baltarusijos piliečio elgsenos modeliai koronaviruso epidemijos metu laviruoja nuo savanoriškos izoliacijos iki bet kokių apsaugos taisyklių ignoravimo. Sveikatos apsaugos ministras Vladimiras Karanikas skundėsi, kad maždaug 15-20% žmonių nesilaiko jiems priskirto saviizoliacijos režimo. Tipiškas lengvabūdiško požiūrio į koronavirusą pavyzdys yra Velykų religinės apeigos, kuriose dalyvavo minios tikinčiųjų. Remiantis paskutine informacija, koronaviruso susirgimo atvejai fiksuoti viename Smolevičų rajono vienuolyne, kurį per stačiatikių Velykas lankė pats Aleksandras Lukašenka.


Nepaisant didelio užsikrėtusiųjų skaičiaus išaugimo, Minskas, panašu, nesiruošia atsisakyti pasirinktos kovos su epidemija strategijos. Tai patvirtinta besitęsiančios Gegužės 9 d. karinio parado repeticijos. Jis bus skirtas 75-osioms „pergalės Didžiajame Tėvynės kare“ metinėms. Kare, kuris yra tapęs kertiniu Baltarusijos valstybinės ideologijos akmeniu. Atsižvelgiant į tai, jog Maskvoje jau paskelbė apie parado perkėlimą, galima tik numanyti kokia didžiulė yra Lukašenkos pagunda pravesti šį renginį Minske, net esant nepalankiai epidemiologinei situacijai šalyje. Mažai tikėtina, kad per likusias dvi savaites situacija galėtų iš esmės pagerėti.


Nors nebuvo įvestas griežtas karantinas, panašu kad Baltarusijos sveikatos apsaugos sistema sėkmingai atlaiko spaudimą. Akivaizdu, kad karantinas nėra koronaviruso panacėja. Jis tik padeda neperkrauti sveikatos apsaugos sistemos. Atrodo, kad Lukašenka ryžosi peršokti raudoną koronaviruso pandemijos šviesoforo signalą, tačiau jei artimiausiu metu infekuotųjų skaičius ims kristi, galima bus pradėti daryti preliminarias išvadas apie visuotinio "lokauto," kurį šiuo metu jau atšaukinėja Europos Sąjungos šalys, įvedimo tikslingumą.

36 peržiūros
bottom of page